De verschillen tussen zomer- en winterbanden

Het hoofdzakelijke verschil tussen zomer- en winterbanden is de compound waaruit ze worden gemaakt. Het kunststof dat wordt gebruikt voor de productie van zomerbanden is geschikt voor temperaturen boven de 7°C en garandeert dan volledige prestaties. Zodra de temperatuur onder deze drempel komt, worden zomerbanden harder en verliezen ze hun eigenschappen.

Bij winterbanden is het andersom. Het hogere silicagehalte zorgt ervoor dat de banden juist onder de 7°C optimaal presteren. Bij hogere temperaturen beginnen de winterbanden warm te worden en slijten ze sneller. De compound die wordt gebruikt voor winterbanden, functioneert niet goed in de zomer doordat deze dan geen grip biedt en je er niet veilig genoeg mee kunt remmen op nat en droog wegdek.

Loopvlakprofiel

Het volgende verschil tussen zomer- en winterbanden is het loopvlakprofiel. Ontwerpers besteden altijd bijzondere aandacht aan de verschillende functies van het rubber en stemmen deze af op het betreffende seizoen. Het loopvlak van een winterband bevat een groter aantal inkepingen (zgn. lamellen), die duidelijker zichtbaar zijn dan bij zomerbanden.

De centrale groeven zijn dieper zodat de band goed sneeuw en modder afvoert. Zo biedt de band voldoende grip bij winters weer, maar de prestaties nemen aanzienlijk af onder zomerse omstandigheden. Het loopvlak van een zomerband is veel vlakker, waardoor het contactoppervlak met de weg groter is. Dit komt de stuurbaarheid op droog wegdek ten goede en verkort de remweg. De groeven zijn zo ontworpen dat ze op regenachtige dagen water afvoeren (geen sneeuw of modder) en aquaplaning voorkomen.

banden monteren

Leave a Comment